Jak wybrać catering na imprezę? Porady

www.zimnacrew.pl www.tigrostik.pl

Organizowanie imprezy to bardzo przyjemna sprawa, do momentu, gdy musimy zastanowić się nad jedzeniem. O ile bez problemu stworzymy coś na miarę własnych potrzeb i rodziny – ciężko jest przełożyć to na kilkanaście, czy kilkadziesiąt osób. Czasem jest to wręcz niemożliwe. Na pomoc przychodzą nam jednak zarówno doświadczone firmy cateringowe, jak i coraz częściej restauracje. Oferują nam one szereg opcji, spośród których możemy wybierać.

Nie mniej jednak niejedna może okazać się totalną klapą, a wszystko przez to, że nie dowiedzieliśmy się w jaki sposób szukać dobrych ofert:

  • Po pierwsze jeżeli chcemy kierować się tylko i wyłącznie ceną, to nigdy nie będziemy zadowoleni. Najtańsze posiłki są przygotowywane z półproduktów. Do zup dodawane są niesmaczne fixy, a paszteciki są odmrażane. Aby tego uniknąć i cieszyć kubki smakowe swoje i swoich gości – zacznijmy brać pod uwagę restauracje o średniej półce cenowej. Nie oznacza to oczywiście, że najdroższe propozycje będą najlepsze, ale z kolei te najtańsze nigdy nie będą dobre;
  • Obecnie internet to źródło informacji i opinii.

    Decydując się na firmę cateringową warto więc sprawdzić co piszą o niej ludzie, którzy już korzystali z jej oferty. Może zdarzyć się jednak, że firma, która nas interesuje nie istnieje w internecie, bo prowadzą ją np. starsze panie. Nie oznacza to jednak, że robią coś źle. Aby jednak mieć pewność, że serwowane dania będą smaczne, dobrze jest poprosić o małą degustację.

    Jeśli ktoś będzie robił z tym problemy i się wymigiwał – możemy sobie odpuścić daną restaurację;

  • Opracowane menu i oferta to kolejny punkt, nad którym powinniśmy chwilę przystanąć. Wiadomo, że im większy wybór tym lepiej, zwłaszcza, że nasi goście mają różne preferencje. Nie mniej jednak zbyt obszerna oferta może w wyniku dawać niedoskonałość potraw. Decydując się na konkretne menu warto wziąć pod uwagę dania, które są najbardziej znane i powszechne;
  • Jest jeszcze jeden ważny aspekt o którym bardzo dużo osób zapomina. Bowiem chodzi o sam wygląd potraw.

    Mówią, że nie ocenia się książki po okładce. Niestety, w kwestii posiłków i ich serwowania średnio się to sprawdza. Jeśli coś wygląda bardzo źle, to nie będzie się chciało nawet próbować, a co dopiero dojść do kwestii samego smaku i oceny. Dobre cateringi dbają o wygląd swoich dań, wstawiają zdjęcia na media społecznościowe, chcą, aby ludzie o nich pisali. Złotym środkiem jest więc zasięganie opinii.

.